VODKA i sve što ste želeli o njoj da saznate

vodkapozadina1

Vodka ili votka spada u grupu žestokih alkoholnih pića. Naziv potiče od stare Ruske reči koja u prevodu na naš jezik označava vodu. Nastaje destilacijom žitarica ili krompira, ali postoje vodke koje se prave od soje, paradajza, grozđa, rafinisanog uglja, određenih delova drveta ili čak od nekih nus proizvoda. Glavni sastojci ovog bezbojnog pića su etanol i voda. Količina alkohola u ovom piću kreće se od 35% do 70%. Najćešće taj procenat kreće se oko 40. Zakonima u Evropskoj Uniji određeno je da minimalna količina alkohola u ovom piću iznosi 37,5%, dok u SAD minimalan procenat alkohola mora da bude 40. Najčešće se pije čista, međutim u poslednje vreme vlada trend da se dodaje u raznovrsne koktele. Najpoznatiji kokteli čija je osnova vodka su: „Bloody Mary“, „Vodka Tonic“, „Vodka Martini“.

Istorija vodke

Prvi pisani podaci o ovom alkoholnom piću potiču iz 17. veka, mada se smatra da je prvi put napravljena još u 14. veku. Kolevka ovog pića je Rusija. Posle njenog otkrića vrlo brzo je postala popularna među Rusima. Osim što „klizi niz grlo“, popularnosti je doprinela činjenica da ona ne ostavlja neprijatan alkoholni zadah u u ustima. Ruska vlast je vrlo brzo ovo alkoholno piće oporezovala. Postoje pisani tragovi, da je porez od vodke popunjavao čak 40% Ruske kase. Smatra se da je cena malog bureta od 12 litara vodke koštao kao 1,5 krava u to vreme. Širom Evrope vodka je postala popularna oko 1850. godine, pre svega u Skandinavskim zemljama i Francuskoj. Uoči Prvog svetskog rata, vodka je doživela veliki bum na američko tržiste.

Proizvodnja vodke

Vodka kao žestoko alkoholno piće pravi se od rafinisanog etanola koji je isključivo poljoprivrednog porekla. Dva osnovna proizvodna procesa su destilacija i rektifikacija. Postupak proizvodnje se sastoji u razređivanju dva puta rektifikovanog etanola destilovanom vodom. Tada se propušta sirova vodka preko odgovarajućih filtera. Dobijena filterisana vodka tretira se aktivnim ugljem posle prve filtracije, i tada se dodaju komponente-supstance koje joj poboljšavaju miris i ukus. Potom započinje druga filtracija. Nakon kraćeg „ležanja“ vodke, ona se može puniti u flaše i konzumirati. Postupak filtracije ne mora se završiti na broju dva, već može se beskonačan broj puta ponavljati. Što više filtriranja i destilovanja, kvalitet vodke raste.

Podela

Sve vodke se dele na:

•  Čiste,

•  Aromatizovane.

Čiste vodke se sastoje samo od etanola i vode i karakteristične su za zemlje istočnog bloka i za naše podnevlje. U amortizovane vodke dodaju se razne arome poput ljute paprike, cimeta, crne čokolade, vanile. Aromatizovane votke karakteristične su za skandinavke zemlje. Najpoznatije aromatizovane vodke su: „ Yubileynaya”, “Percovka” i “Nalewka”. Švedska ima preko 40. različitih vrsta aromatizovane vodke.

 

Najskuplje vodke na svetu

Iako se Rusija smatra najvećim i nastarijim proizvođačem ovog žestokog alkoholnog pića, najskuplja vodka ne potiče iz Rusije, već iz Škotske. Nosi naziv “Diva” i može se kupiti od 80$ pa do 1060$. Ova vodka je tri puta destilovana, “smrznutom filtracijom” i propuštana kroz aktivni ugalj nordijske breze, lomljeni dijamant i druga draga kamenja. Svaka flaša je obložena dragim, poludragim kamenjem i dijamantima. U vrlo skupe vodke spadaju ruska “ Stolichnaya Elit” i francuska “Jean-Marc XO”. Obe vodke pakovane se u flašama od 750ml i njihova cena na tržištu kreće se oko 60$. Ova ruska vodka pravi se od krupe koja je tri puta destilovana i tri puta destilovana takozvanom “smrznutom destilacijom”. Francuska vodka pravi se od pšenice, filtrirana je čak 9 puta, i to aktivnim ugljem.

Savremeni trendovi

Sve više se priča o vodkama organskog porekla koja smanjuju zagađenja i utiču na zdrav život ljudi. To su vodke: „ Liquid Ice”, “UK5”, “Rain”, “Georgievskaya” ili “Vincent Vodka Appel”, koje poseduju i sertifikate o organskoj proizvodnji. Ekspanzija pravljenja vodke od materijala organskog porekla očekuje nas u budućnosti. Današnji trend je konzumacija vodke sa energetskim pićima puput “Red Bulla”, koji utiču na smanjivanje pospanosti. Takve vodke sadrže dovoljne količine kofeina koji utiču na smanjivanje pospanosti, a samu vodku uzdigle su na nov nivo. Ove vodke izuzetno su popularne među mladima širom Evrope.

Pretraga

Unesite termin za pretragu